Sirkun stoori 2014

Yhteistyöllä tuloksiin

Turun Pyrkivän voimistelujaosto ja Raision Jumpparit ry tekevät yhteistyötä, jonka tavoitteena on taata mm. entistä laajempia harrastus- ja kilpavalmennusmahdollisuuksia voimistelijoille. Raision Jumpparit toimii naisten telinevoimistelussa paikallisena kasvattajaseurana, jonka lahjakkaimmat ja motivoituneimmat tytöt ohjataan Turun Pyrkivän kilpavalmennukseen.

Yhtenä esimerkkinä onnistuneesta seurasiirrosta on Sirkku Korpelan tie RaJu:sta Pyrkivään. Nyt 12-vuotias pirteä Sirkku aloitti telinevoimistelun Raision Jumppereissa 3-vuotiaana syksyllä 2005. Heti seuraavana vuonna Sirkku siirtyi RaJu:n Telinemarakatit-taitoryhmään ja Elina Tommilan valmennukseen.

”Sirkku oli jo kirppuna ketterä ja taitava liikkuja sekä motivoitunut voimistelija, joka osasi keskittyä ja kuunnella”, Elina Tommila kertoo.

”Hän oli jo alun alkaen taitava sisäistämään ohjeita ja osasi jo pienenä korjata ja kehittää liikkeitä valmentajan ohjeiden ja vinkkien mukaan. Uskon, että Sirkulle oli eduksi saada treenata RaJu:ssa itseään isompien tyttöjen kanssa samassa ryhmässä, sillä isompien tyttöjen kannustus ja taidot motivoivat ja tsemppasivat Sirkkua – hän oppi mallia katsomalla”, Elina Tommila jatkaa.

RaJu:n telinevoimistelutunneilla keskityttiin ensin perusvoimistelun taitoihin, voiman ja notkeuden tasapainoon sekä ketteryyteen ja vartalonhallintaan.

”Mitä menevämpiä liikkeet olivat, sitä kauemmin Sirkku niitä jaksoi treenata. RaJun kevät -ja talvinäytöksissä nähtiin pienen Sirkun taidonnäytteinä useita arabiflikkejä ja hurjia voltteja, joita hän heitteli samassa jonossa itseään reilu puolet vanhempien tyttöjen joukossa”, Tommila muistelee.

Sirkku aloitti kisaamisen 7-vuotiaana ja sijoittui heti ensimmäisissä kilpailuissaan upeasti pronssille ja nousi seuraavaan kilpailuluokkaan. Sirkku suoritti RaJu:n valmennuksessa sekä pronssi- että hopeamerkit ja haki kisatuntumaa osallistumalla eri seurojen järjestämiin kisoihin Turussa ja Tampereella. Telinevoimistelua tukevina oheislajeina Sirkku harrasti ensin yleisurheilua ja jalkapalloa. Myöhemmin oheislajiksi valikoitui RaJu:n tuntitarjonnasta show-tanssi, jonka Melanie-ryhmässä Sirkku tanssi vielä seurasiirron jälkeenkin.

”Vuoteen 2010 mennessä Sirkusta oli kehittynyt monipuolinen taitaja, joka oli innokas oppimaan uutta ja valmis tekemään työtä kehittymisensä eteen. Välillä poljettiin kädet puuskassa jalkaa kanveesiin, mutta pienen jupinan jälkeen liikeharjoittelua jatkettiin taas. Sirkku jaksoi aina tsempata ja halu uuden oppimiselle vei eteenpäin. Esimerkkinä käsilläkävely, jota Sirkku treenasi joka ikisten harjoitusten alussa ja lopussa. Jossain vaiheessa tuntui että Sirkku oli enemmän väärinpäin kuin oikeinpäin”, Tommila nauraa.

Lopputulemana Sirkku pokkasi itselleen oikeutetusti RaJun käsilläkävelijä-kiertopalkinnon. Sirkun palkintohyllylle kiipesi samoihin aikoihin myös RaJun telinetsempparipokaali, joka on kiertänyt RaJun telinevoimistelijoilla seuran perustamisesta (1987) saakka. 

Sirkun seurasiirtoa alettiin valmistella toden teolla vuoden 2010 lopulla, kun Elina oli jäämässä äitiyslomalle. Uutta, korvaavaa vastuuvalmentajaa oli haasteellista löytää ja valmennettavien ryhmä uhkasi hajota.  Lisäksi ryhmässä oli hyvin eri-ikäisiä ja -tasoisia valmennettavia, jolloin motivoituneimpien voimistelijoiden kehitykselle ei ollut tarjota parhaita mahdollisia olosuhteita.

”Olen aina pitänyt Turun Pyrkivän telinevoimisteluvalmennusta laadukkaana ja hengeltään ystävällisenä. Olen valmentajana nähnyt seuran toimintaa sivusta ja lajin puolesta ollut ajoittain yhteydessä seuran valmentajiin.  Minulle oli luontevaa ottaa yhteyttä Turun Pyrkivän Satu Murtoseen, ja tiedustella mahdollista paikkaa Sirkulle naapuriseurasta”, Tommila toteaa.

Elina ja Satu tarjosivat Sirkulle yhteistuumin mahdollisuutta tulla ensin muutamaan otteeseen tutustumaan uuteen seuraan ja Sirkun taitotasoa vastaavaan kilparyhmään. Jo muutaman testikerran jälkeen Sirkku kotiutui uuteen ryhmäänsä, jossa oli hänen kanssaan samanikäisiä jumppareita.

”Aluksi uusi seura ja uusi ryhmä jännittivät. Ryhmässä oli kuitenkin paljon samanikäisiä ja –tasoisia tyttöjä ja sain pian uusia kavereita. Meillä on treeneissä tosi hauskaa ja saan tehdä täysillä sitä, mistä tykkään”, Sirkku kertoo.

Vuoden 2011 alusta Sirkku onkin voimistellut TuPy:n Säteet-kilparyhmässä ja Iira Murtosen valmennuksessa. Hän on suorittanut TuPy:ssä kulta- ja timanttimerkit sekä edennyt NTV:n kilpajärjestelmässä pikavauhtia kilpalinjalta maajoukkuelinjalle. Vuodesta 2012 alkaen Sirkku on kuulunut myös maajoukkueen esivalmennusryhmä Minoreihin, johon valitaan Suomen lahjakkaimmat ja tavoitehakuisimmat voimistelijat.  Tänä keväänä Sirkku kisaa maajoukkuelinjan 3-luokassa.

”Sirkun vahvuutena on ennen kaikkea oma tahto tulla hyväksi voimistelijaksi. Tämä yhdistettynä Sirkulle luontaiseen, hyvään liiketajuun ja pilke silmäkulmassa tekemiseen tuottavat hyvää tulosta”, Sirkun valmentaja Iira Murtonen toteaa.

”Tällä hetkellä harjoittelun pääpaino on uusien, juniorivaatimukset täyttävien liikkeiden opettelussa sekä liikkuvuuden ja suorituspuhtauden kehittämisessä. Tähtäin on jo vuoden 2015 Junnu SM-kilpailuissa, joista alkaa kolmen vuoden juniorikisavaihe. Mikäli Sirkku tulee valituksi juniorimaajoukkueeseen 2015-2017 välillä, myös kansainväliset kilpailut, kuten Juniorien PM- ja EM-kilpailut ovat realistisia tavoitteita”, Iira jatkaa.