Kilpa-aerobic

Lajiesittely

Kilpa-aerobic on vauhdikas voimistelulaji, jossa suoritetaan nopean musiikin tahtiin vaativuudeltaan erilaisia liikesarjoja. Ohjelma koostuu aerobisista askelsarjoista, siirtymistä, kollaboraatioista sekä lajin vaikeusliikkeistä, ja sen tulee osoittaa jatkuvaa, sujuvaa liikettä. Kilpailuissa pärjätäkseen urheilijan tulee hallita lajitekniikan lisäksi myös yleisön viihdyttäminen eli esiintyminen. Kilpa-aerobic -ohjelma pursuaakin heittäytymistä ja räjähtävää, iloista energiaa. Fyysisen suorituskyvyn alueella urheilijalta vaaditaan voimaa, liikkuvuutta, nopeutta, anaerobista kestävyyttä sekä taitoa.

Aerobicin juuret ulottuvat 1960-luvun loppupuolelle Yhdysvaltoihin, jolloin aerobisia harjoitusohjelmia alettiin yhdistää musiikkiin. Laji nousi nopeasti suosioon etenkin nuorten keskuudessa. Kilpa-aerobicissa on vaikutteita niin tanssista, voimistelusta kuin brasilialaisesta kamppailulajista capoeirasta. Kilpailuhistoriaa lajissa on 1980-luvulta lähtien, ja ensimmäiset maailmanmestaruuskisat järjestettiin vuonna 1995.

Kilpailujärjestelmä

Lajissa kilpaillaan naisten ja miesten yksilösarjoissa, parisarjassa, joukkuesarjassa sekä ryhmäsarjassa. Lisäksi rinnalla kulkevat tanssillinen AeroDance sekä Aerobic Step -sarjat. Kilpailijat jakautuvat ikä- ja taitotasonsa mukaisesti viiteen eri luokkaan, ja luokasta toiseen noustaan kun saavutetaan sinne tarvittava ikä ja/tai nousupisteet. Kilpailu on mahdollista joko SM-sarjassa tai kilpasarjassa. Ensinmainitussa pätevät lajin kansainväliset säännöt, ja edustajat kansainvälisiin kilpailuihin valitaankin tästä sarjasta rankingpistein ja karsintakilpailuin. Kilpasarjassa kilpaillaan kansallisella tasolla, ja sääntöihin on voitu tehdä pieniä muokkauksia.

Haluatko mukaan energiseen lajiin?

Raision Jumpparit tarjoaa kilpa-aerobic -valmennusta sekä harraste- että kilpatasolla.

Tule sinäkin mukaan iloiseen joukkoomme! Ilmoittaudu suoraan harrastetunneillemme tai kysy lisää lajivastaava Hanna Rantaselta: raju.aerobicgymnastics@gmail.com.