Telinevoimistelu

Lajiesittely

Telinevoimistelu on vanha laji, joka on ollut mukana jo ensimmäisissä olympiakisoissa. Nykyiseen muotoonsa naisten telinevoimistelu vakiintui 1950-luvulla. Telinevoimistelu on laji vailla vertaansa, se antaa mahdollisuuden kehittyä monipuolisesti antaen hyvän pohjan myös muiden lajien harrastamiselle.

Telinevoimistelu on myös oheislaji vertaansa vailla muiden urheilulajien harrastamiselle. Esimerkiksi jääkiekkoilijat, jalkapalloilijat, yleisurheilijat ym. hyötyvät suuresti omassa lajissaan telinevoimisteluharjoituksista.

Telinevoimistelu on hyvä ja ennen kaikkea monipuolinen harrastus. Voimistelu kehittää mm. notkeutta, koordinaatiokykyä, kehonhallintaa, voimaa sekä myös esiintymistaitoa ja keskittymiskykyä. Telinevoimistelu vaatii voimistelijalta sitkeyttä, kärsivällisyyttä ja innostusta oppia uusia liikkeitä ja kokonaisuuksia sekä kohdata uusia haasteita.

Miesten telinevoimistelussa on kuusi telinettä ja naisten telinevoimistelussa neljä telinettä.

Naisten telinevoimistelu ja kilpailujärjestelmä

Naisten telinevoimistelu on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) virallinen kilpaurheilulaji. Naisten telinevoimistelu oli ensi kerran virallisena kilpailulajina Amsterdamin kisoissa 1928. Alun perin ohjelmassa oli pelkkä joukkuekilpailu. Henkilökohtainen moniottelu ja telinekohtaiset kilpailut lisättiin mitalilajeiksi Helsingin kisoissa 1952.

Naisten telinevoimistelun kansallinen kilpailujärjestelmän perustan muodostavat kilpalinjan ja maajoukkuelinjan luokkakilpailut, joissa voimistelijat kilpailevat taitotason mukaisissa ryhmissä. Ensimmäinen luokka on SJK asema ja korkein luokka on kilpalinjan F luokka ja maajoukkuelinjan 5. luokka.

Kilpailusuorituksen loppupistemäärä muodostuu suoritetun liikesarjan vaikeudesta ja suorituspuhtaudesta. Kullakin telineellä on omat erityisvaatimuksensa, joiden mukaan kilpailusuoritus rakennetaan. Naisilla on telivoimistelussa neljä telinettä, joita kaikkia harjoitellaan tasapuolisesti: hyppy, eritasonojapuut, puomi ja permanto.

Miesten telinevoimistelu ja kilpailujärjestelmä

Miesten telinevoimistelu on monipuolinen pitkän historian omaava urheilulaji. Laji kehittää ja huipputasolla vaatii urheilijalta: voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä, notkeutta, kehonhallintaa ja koordinaatiota. Miesten telinevoimistelu saanut alkunsa Kreikassa noin 2000 vuotta sitten.

Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä; permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki. Mestaruuksista mitellään joukkuekilpailussa, kuusiottelussa sekä telinekohtaisissa kilpailuissa.

Miesten telinevoimistelun luokkajärjestelmä koostuu asemasta ja luokkakilpailuista. Luokkajärjestelmän luokat perustuvat taitotasoon eikä siis ikäkausijakoon, niin kuin monessa muussa lajissa. Kilpaileminen aloitetaan asemakilpailuista, josta siirrytään luokkakilpailuihin. Ylin luokka on miesten yleinen sarja.